Een stukje geschiedenis

Een dameskimono is een typisch Japans kledingstuk dat werd gedragen door meisjes en vrouwen tijdens ceremoniële aangelegenheden zoals bruiloften of de traditionele theeceremonie. Hierbij kwamen allerlei regels kijken over hoe lang de mouwen moesten zijn bij welke gelegenheid en werden er in de koude maanden meerdere lagen over elkaar gedragen. Een kimono is een losse mantel of japon met wijde mouwen die met een ceintuur wordt dichtgebonden. De ceintuur noemen ze "obi". Het dragen van een kimono wordt gezien als gracieus en vrouwelijk, ze worden tot drie generaties doorgegeven van moeder op dochter. Dit komt ook door het feit dat traditionele kimono's wel €60.000 waart kunnen zijn omdat ze van de fijnste en duurste materialen gemaakt worden. Zelfs vandaag de dag wordt deze traditie nog steeds in ere gehouden in Japan. De meisjes debuteren dan na een intensieve training om een Geisha te worden, helemaal opgetogen in een traditionele kimono. Tegenwoordig zijn er ook confectie kimono's op de markt die een stuk betaalbaarder zijn en door alle vrouwen gedragen kunnen worden.

De dameskimono in vele soorten

Tegenwoordig kost een kimono geen €60.000 meer. Gelukkig maar, want nu kunnen alle vrouwen genieten van de zachte stoffen en geweldige pasvormen die dit kledingstuk te bieden heeft. Ze zijn er dan ook in allerlei vormen en maten en dus ook in verschillende materialen. Satijn, chiffon en zijde zijn de meest gebruikte stoffen om kimono's van te maken. Deze stoffen voelen heerlijk zacht aan op uw huid en zijn heerlijk om te dragen. Toch zijn deze materialen vrij prijzig en niet iedereen is in staat dit op te brengen. Daarom worden er ook kimono's van polyester en dergelijke gemaakt. Op deze manier is de confectie kimono voor werkelijk iedereen bereikbaar.

Badjassen

Dit is de meest gewilde en meest geproduceerde kimono voor de vrouw. Het is zelfs zo dat meer dan de helft van de Nederlandse vrouwen een badjas in deze stijl in haar kast heeft hangen. Net als de traditionele badstoffen badjas is de kimono versie zowel in lang als kort formaat te krijgen.

Blazers

Een blazer in kimono stijl maakt zijn opmars. Steeds worden er meer van verkocht, gewoon omdat ze zo lekker zitten.

Lingerie

Zachte, doorschijnende japonnen waarin u zich vrouwelijk en sexy voelt.

Jurken

De jurken kunnen lang of kort zijn en lange of korte mouwen hebben. U kunt ze gewoon als jurk dragen of als mantel die u moet dichtbinden met een mooi ceintuur. Dit kledingstuk komt nog het dichtstbij de traditionele mantel die de Japanse meisjes vandaag de dag nog steeds dragen.

Aanschaf

Er zijn vele webshops maar ook offline winkels waar u een kimono kledingstuk kunt aanschaffen. Zoek vooral eens rond op internet om prijzen te vergelijken. Super mooie dameskimono's voor een faire prijs op TA-HWA The Oriental Art & Gift Company. Ik deel deze link vanwege het ruime assortiment dus zeker even de moeite waard om te kijken.

 

Delen